Капка по капка живот


blood

Да , да дарим част от себе си безвъзмездно – без очаквано възнаграждение или хвалби от страна на другите , просто заради идеята да помогнем за поддържането на нечий живот , а може би дори и за неговото спасяване. Толкова необходимо е кръводаряването за НАС и въпреки това са крайно малко хората решили да направят това. Аз самия не обичам иглите и винаги съм бягал от тях (спомням си няколко случки от началното училище и как учителките и лекарката със сила ме измъкнаха от мястото където се бях скрил , а то беше под един чин : )
, но съм дарявал кръв заради себе си и заради този някой на когото тази моя кръв е необходима.

Да хората сме егоистични ( радвам се на всеки който е освободен от това , но … те са малко ) и ще кажа плюса който може да „получите“ . Първо получавате безплатно тестовете на които е подложена кръвта Ви като : СПИН , сифилис и още няколко ще ви бъде обяснено ако отидете в някоя от болниците извършващи това.
Отпуск от 2 дена и разбира се нещо за възстановяване .

Моето впечатление от мястото където съм ходил , че хората работещи там са много отговорни има хигиени изисквания който се спазват и се гледа на Вас с внимание. Здравето Ви е важно и хората се грижат за него , ако с нещо не отговаряте на критериите то няма да Ви допуснат.

Моля помогнете за Вашия живот и дано ВИНАГИ СТЕ ЗДРАВИ , но не при всеки е така помогнете на този някой!!! Сега ако на някой му е нужна кръв се търси от роднините му – това е единствения начин в моментното положение.

Вижте тези статии за повече информация – тази , тази и тази

Къде може да даря?

Извадка от Министерство на Здравеопазването

„Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване“Капка по капка – живот” . Основната цел на кампанията е да популяризира значимостта на идеята за безвъзмездно и доброволно кръводаряване като акт на хуманност, солидарност, благотворителност и щедрост.
Осигуряването на достатъчно количества кръв и кръвни компоненти е от изключително значение за живота и здравето на хората у нас. Страната ни изпитва остра необходимост от увеличаване броя на кръводарителите. Ежедневното кръвопреливане за много деца, родилки и болни хора е равнозначно на спасяване и поддържане на живота им.
В България кръвонабирането, преработката, диагностиката, контролът, съхранението и разпределянето на кръвта и кръвните компоненти са съобразени с европейските стандарти, които гарантират тяхната безопасност и качество. Гарантирана е и своевременната им доставка до всички лечебни заведения.
Състоянието на кръводаряването през последните 10 години е тревожно. Броят на кръводарителите е намалял с 32%. Безвъзмездните кръводарители през миналата година са 136 664 – с 2115 по-малко от тези през 2001 г., т.е. средният прираст за страната е отрицателен -2%. Средно за страната кръводарителите са 18 на 1000 души население, като в някои райони са под 10 на 1000. Препоръката на СЗО е 50 на 1000 души население.
Министерството на здравеопазването подпомага дейността на центровете и отделенията по трансфузионна хематология чрез ежегодни доставки на всички необходими консумативи, пластмасови сакове за кръвовземане и тестове за диагностика.“

Всяка банка означава ЕДИН ЖИВОТ.

  1. Замислете се и ако можете помогнете на другия . Този които не познавате , които някога може да ви спаси живота.

  2. Къде трябва да отида, за да даря кръв?

  3. Зависи от това къде живеете , ако е в по малко градче обикновено в областния център е където може да дарите . Най-добре попитайте личния си лекар той може да Ви даде най-точна информация.

  4. веднъж, преди две години отидох при сестрата в училище да даря кръв, тогава беше периода на ежегодната в училище кампания за кръводаряване.Но ми казах, че трябва да стана на 18.е, това ще се случи за догодишното събиране на кръв, но се надявам дотогава да съм преодоляла страха си от игли, койото се зароди преди няколко месеца, когато на кучето ми му слагаха лека упойка. То обаче мръдна, иглата се извади и под негос е образува локва кръв.Прилоша ми, много…докараха ни до вкъщи (лекарите там са мн добродушни) и така когато ми се наложи в началото на учебаната година да ми бият манту, усещането се повтори.А преди не ме беше страх. Но явно ще трябва просто да съм силна догодина…Да си заработя шоколадовата бисквитка :Р

  5. евлогиев

    Не е толкова страшно , колкото изглежда! Дори е полезно 1 път годишно или на няколко години да дарявате кръв – стимулира се производството на нови еритроцити! А и никак не боли :)

  6. 2 дена отпуска- това съм го пропуснала… Иначе чувството, че може би ще помогнеш на някой е невероятно и абсолютно достатъчна причина да го направиш :)

  7. Денчо Денев

    Дошло е времето, когато кръводаряването не може реши проблема с недостига на кръв. Хората, които имат нужда от кръвопреливане са повече от кръводарителите. Следователно трябва да излезем от старата орбита и от кръводаряване да преминем към кръвоспестяване. Защото всеки млад и здрав човек има достатъчно кръв за да живее нормално. Не е проблем той да резервира собствена кръв, в случай че му потрябва. За целта трябва да се създаде една НАЦИОНАЛНА СПЕСТОВНА КРЪВНА БАНКА , в която всеки може да стане вложител. Всеки разумен човек може да инвестира в собственото си здраве, вместо да чака някой да му подари кръв. За реализация на тази идея има наличен персонал и материална база. Необходима е само организация и една компютърна система. Всичката вложена кръв ще бъде оборотна и няма да има дефицит. Трябва да се разработи правилник, издържан от медицинска и юридическа гледна точка. Този въпрос трябва да се постави на обсъждане и да се проведе разяснителна рекламна кампания. За някои професии, свързани с повишен риск, участието в кръвната банка може да е задължително. Целият проблем и неговото решение може да бъде облечено в специален закон.

Вашият коментар