Защо плачат хората


 

Защо плачат хората

„Беше преди много,много години.Майка ми ме водеше из магазина и минахме покрай щанда с бонбоните.Аз исках да ми купи желирани бонбони;знаете ти,от ония с формата на различни животни.Тя отказа и аз се разплаках.Бях ядосан , обиден и сърдит,че съм лишен от едно такова малко удоволствие , като пакетче бонбони . Години по-късно,когато се сетих за тази случка,осъзнах че не съм получил това , което искам , може би защото не е имала възможност да ми го купи. Може би парите и са били разчетени до стотинка и колкото и да и се е искало е преценила , че хляба на масата е по-важен от десерта на детето й. Осъзнах също,че това е първия път,за който си спомням да съм се разплаквал.После , когато пораснах малко много пъти падах с колелото,биех се се със съседските деца , наранявал съм се хиляди пъти и както всички деца съм отронвал по една сълза за всяка изтекла капка кръв от тялото ми. Имах и куче. Силвестър,но всички у дома го наричахме Силвър. Не беше нищо особено , мелез някакъв. Някъде към шестнайдесетата ми година то умря. От старост , предполагам , защото не сме имали много възможности да го водим на ветеринар. Плаках , сякаш съм загубил майка си. Толкова много бяхме преживели с рунтавото псе , а него вече го нямаше. Знаех , че мога да имам и друго куче , дори,когато започнах да работя можех да си позволя цял кучкарник… но нямаше да е Силвър. Нямаше да е същият рошльо , който търчеше до мен през цялото ми детство , който заспиваше в краката ми и ме будеше всяка сутрин с онзи умен поглед , който имат само кучетата.
И плаках.
Някъде по това време се влюбих за първи път. Случи се на една почивка по морето. И както става в тези летни флиртове,когато е абсолютно забранено да влагаш каквито и да е чувства , аз се влюбих. Проблемът беше , че тя също имаше нещо към мен. Но ваканциите имат гадния навик да приключват рано или късно. Аз трябваше да се върна вкъщи,а тя-у тях. Знаехме , че едва ли някога ще се видим пак. На раздяла искахме да си кажем толкова много неща ; толкова много неизречени думи стояха по между ни , а всъщност единствените две думи , които трябваше да си кажем бяха „Обичам те“. И може би нещата щяха да се развият по друг начин. Може би шяхме… по дяволите , щяхме да намерим начин да осъществим целите си , да се борим за мечтите си заедно.
Но не си казахме нищо такова. Никой от нас не се осмели да поеме риска да си признае пръв и да „разголи“ душата си пред другия. Когато човек казва на някой , че го обича , той се оставя в ръцете му ; на неговата милост. А и двамата бяхме млади и горделиви ; никой не искаше да пада на колене… за това просто се прегърнахме за последно и се разделихме.
После плаках през целия път до вкъщи. Не ми пукаше,че някой ще ме види в автобуса. Не ми пукаше , че момчетата не плачат-аз плаках. В главата ми звучаха балади на Jovi и Adams ; разиграваха се десетки сценарии на раздялата ни и всеки един ми се струваше по-добър от реалния. Исках да върна времето назад и да поправя грешката си;да направя това,което трябваше , да се хвърля с главата надолу в нищото , знаейки че ще изгубя всичко. Но щях да имам нея!
И плаках…
Плаках на погребението на майка ми,плаках на сватбата ми,после,когато се роди дъщеричката ми… Един ден си зададох въпроса… защо го правим ? Само за да се освободим от натрупаната енергия ли ? Вероятно има някаква конкретна причина всичко това със сълзите да се случва. Припомних си всички онези моменти , в които съм плакал. Припомних си моментите , в които съм виждал някой край мен да плаче. Въпросът не ми даваше мира дни наред. Прехвърлях различни варианти,прочетох няколко малки книжлета по психология и психоанализа , но отговорът не беше там. Отговорът дойде сам , от нищото , една вечер преди да заспя. Спомних за първата любов ; онази от морето. Точно в този момент си припомних кратките мигове , които сме имали с нея. И ме заболя. Заболя ме , защото се сетих и за болката , която изпитвах , когато се разделяхме. Някъде бях чел , че след голямата победа идва големия пир. След загубата идва болката. А когато някой ти липсва , той идва ли при теб ?
Обърнах се на другата страна , за да не види жена ми издайническата сълза , която се търкулна по лицето ми. Щях да бъда безсилен да и обясня защо плача… когато малко преди това е била в прегръдките ми.
Точно така-безсилен !
Плачем , защото сме безсилни ; плачем , когато не можем да променим нищо от това , което се случва.Плаках , когато не получих желирани бонбони от майка ми ; когато умря кучето ми , защото не можех да го върна ; когато се разделихме с момичето от морето пак плаках , защото не можех да направя нищо , за да съм с нея… Сълзи съм ронил хиляди пъти през живота си , когато ме е боляло , но не заради самата болка , а защото нямам сили да я спра.
После се сетих за малкото момиченце , което спи в съседната стая. Спомних си как спря дъха ми , когато ми я донесоха на ръце и ми дадоха да я прегърна. Спомних си първия момент,в който думата „баща“ се изпълни с повече смисъл дори от думата „любов“. Спомних си сълзите , които се стекоха по бузите ми и капнаха върху розовото одеалце , с което бе повита дъщеря ми. В този момент бях безсилен да кажа каквото и да било или да правя нещо друго , освен да я гледам в малките очички…
И плаках…“

Човекът с малката плешивина на темето загаси угарката от цигара в пепелника на бюрото си. Вдигна телефона и набра някакъв номер. Отсреща му вдигнаха на момента:
-Сещаш ли се писмото, което получихме тази сутрин? Да , точно то!Това ще е темата на броя. Заглавието ли…? „Защо плачат хората“ ми звучи добре…
Постави слушалката на мястото и и промърмори: „Естествено , че ще си съгласен с мен ; нали аз ти плащам заплатата“. После се пресегна за кутията с цигари , извади една , запали я , дръпна си и се отпусна назад в удобния стол. Докато имаше такива типове с лабилна психика , вечно човъркащи се в човешката психика , той щеше да продължава издаването на вестника си в такъв многоброен тираж и да печели космическа цифра от всеки брой.
Не се сдържа и се засмя. После смехът прерасна в гръмогласно джафкане и една сълза потече по лицето му-просто беше безсилен да спре да се смее…

Свилен Димитров

crying_child.jpg

 1. Радвам се че все пак има хора които мислят и пищат по тези въпроси , изречението – „Сълзи съм ронил хиляди пъти през живота си , когато ме е боляло , но не заради самата болка , а защото нямам сили да я спра.“ ме впечатли особено

  @Уви ако срещам коментари на латино/български от тук насетне няма да бъдат одобрявани!
  Твоя коментар го преписах на Български.

 2. nonfartacere

  Ужасно красиво е..

 3. Наистина е хубаво написано – няколко неща ми станаха малка библийка :)

 4. Тези слова докоснаха сърцето ми! Невероятни са…и толкова истински!

 5. Аз плаках за последен път преди 3 дни когато разбрах, че мъжът ми ми изневерява и не можех да спра салзите си, но разбрах,че това не помага.

 6. Текста е страхотен. Докосна ме, но не мисля, че е универсален (не, че трябва да е), всеки трябва да намери своите причини. Текста ти е страхотен точно защото е искрен и много личен. Радвам се, че си намерил отговор :)

 7. Може би всеки, в определен момент, има нужда от това, да погледне в сърцето си и в очите на другите.

 8. виж ти
  „Работи сякаш не работиш за пари!Танцувай сякаш никoй не те гледа!Обичай сякаш не си бил нараняван!Щастието е единственото нещо,което човек може да раздава без да притежава.

  вярваш ли в чудеса, къде спят сънищата, има ли живот в живота ..
  какво е обратното на не съм щастлив или доволен .. може ли да възприемем и приемем щастието като ни се усмихне, заболи глава в униние и самота ..
  кажи ми .. кажи ни .. сподели

 9. Диана

  А,ако плачеш всеки ден или през ден?Това нормално ли е?

  @ Това за мен ще те направи слаба по добре е да се усмихваш. Прочети Норбеков имам много добри моменти с негова книга.

 10. Даниела

  Това беше безкрайно красиво.
  Плаках…
  Но това е защото съм безсилна да изразя колко е прекрасно това!

 1. Pingback: let it be, let it be. « пространство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: