В мисли за България


Bulgaria-iat-visualizacia-slovo

Тъй като тези дни гледам как за пореден път тъй наречените управляващи за пореден път рекетират всички останли техни съграждани с данъци, заплахи и каквото още се сети човек. Се зачетох в думите на един мъдър човек и сякаш, когато ги е казвал е било за днешните времена в България. За това и ще ги споделя:

Тзе-кунг попита:
Какво би казал за тези, които сега управляват?

Учителят отвърна:
Ах, сбирщина от грабливи кариеристи; не заслужават внимание.

Учителят рече:
Висок пост, заеман от хора с тесен кръгозор, ритуали и форми, извършвани без страхопочитание; скръбни обичаи, следвани без вътрешно съпричастие — това са все неща, които да гледам, не мога да понеса.

Нека в началото човек да бъде подбуждан от текстовете на песните, след това — щом стъпи на здрава основа — нека се усъвършенства чрез примера на ритуалите и формите, а накрая — чрез музиката.

Учителят рече:
Да предпочетеш добрия път пред други пътища е по-добре, отколкото само да го познаваш; с него да си щастлив е по-добре, отколкото само да го предпочетеш. Избирайте добрия път!

Бъди с неизменна вярност, обичай учението, бъди всякога готов да пожертвуваш живота си, за да отблъснеш нападенията срещу добрия път! Не отивай в страна, тръгнала по опасни пътища. Не оставай в страна, в която господстват размирици. Когато повечето хора под небето следват добрия път, тогава излез напред; щом не е така — скрий се. Ако твоята собствена страна се намира на добрия път, ще бъде позор да си безпомощен и непознат; ако е иначе, считай за позор да си богат и почитан.

Навярно можеш да изведеш човека на добрия път, но не и да го принудиш да продължи по него.


В знанието е силата, пошлостта трябва да изчезне, а морала да се възвърне. Тайните клубове да се изкоренят, а всеки , който знае за тях да събира информация за wikileaks или balkanleaks. Образованието трябва да е съчетано с помъдряване. Разбирането на собственият език е по важно от внасянето на чужди думи.
С ЛЮБОВТА всичко може да се промени – Исус, Гаутама Буда, Конфуций, Ганди те са ни показали и всеки може да следва един от пътищата.
Четете, споделяйте, откривайте и помагайте.

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 15/03/2016, in Истини, Култура, Национал, живот, книги and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Прекрасната ни България

Вашият коментар