That’s all Folk!


Една Холандска продукция за българската младеж и тяхното въприемане на народната музика (фолклора и т.н поп-фолк). Моето мнение е негативно към новопоявилият се „жанр“ в музиката и за това повече няма да го споменавам, но съм избрал няколко коментара които ми харесаха :).

Don’t be too harsh with the chalga fans. I mean everybody knows the chalga’s target market are the low educated and not-too-bright people.
Also I have to disagree with the comments that those are the 2 sides of the same coin, and I think it should be made clear to all the foreigners that the chalga music has nothing to do with the bulgarian folk music!!! The term pop-folk (which is falsely used as synonym for chalga) is artificial. So maybe the title of the video is misleading :)

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Стойността на чалгата :

1. Момиче на 16 говори за комунистическо време употребявайки глаголна форма завършващи на „ШЕ“ изразяващи присъствие .

2. Чалгата е истинската българска музика . Следователно България съществува от грубо 20тина години , щом до преди това не е имало истински народ с истинска култура и истинска музика . 861-1990 – Измислена , неистинска , въображаема и безстойностна България .

3. Чалгата разкрива истините от живота – изневери , предателство (но тя е позитивна музика)

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Това момиче трябва да разбере, че чалгата е сбирщина от национални мелодии в една обща сфера, която са нарекли чалга, защото смислените имена са заети. Това го има само при нас. Нека хората му се радват, няма проблеми. Но щом държавата започва да прилича на една голяма ‘чалготека’, тука вече става страшно.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Чалгата… е… просто нямам думи да изразя отвращението си. Не мога да си обясня защо тези две неща (казвам неща, защото чалгата не мога да я нарека музика) са съчетани в един клип.
На места в клипа се говори за стойност на чалгата. Стойността и може да се изразява само в едно -> да показва как не трябва да се правят опити за музика и как не трябва да се държат децата ни.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Няколко любими за мен пресъздавания на българската народна музика в последните години:

Advertisements

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 16/01/2011, in Култура, Национал, музика and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

 1. Много добър избор на пресъздания, сполучливи са определено :)

  И на 16 може да се расте с фолклор, стига да има желание и възможности. Не само аз, а и поне още 20 деца от моя набор го правихме и беше страшен купон. Другите все си мислеха, че народните танци са скучни и застаряващи, просто защото не ги познаваха и не знаеха какво е да врътнеш едно хоро с приятели…

  Може и да съм просто оптимист, но според мен народните танци се радват на все повече внимание и печелят на популярност, нещата далеч не са загубени ;)

 2. Здравей приятелю на крайностите :)
  искам да споделя нещо с теб ., това да мразиш и обичаш страстно е признак повечето от нас могат да засвидетелстват на Живот и на Свободна Воля .. но аз бис искала да те попитам Какъв е смисъл да мразиш нещо и да го отричаш толкова пламенно и силно ..
  Кажи ми, ти не се ли чустваш по някакъв начин част от общото пиянство и небрежно отношение .. макар и с лек простест, машината за пари, забавления и престиж наречена „чалга“ си варви на големи обороти и в широки граници ..
  за мен бъдещето е в промяната .. и адаптирането към текущите събития и образоване в ценности които не водят до зависимости и омраза ,..
  всичко е любов и ти го знаеш .. дори и в най елелментарните нисши страсти има воля и стремеж към някакво вид съвършенство или било то протест ..
  тъй че .. радвай се че хората те четат , слушат и бъди светлината и пътя ..
  дай пример какво и как .. спри с отричането и критиката ..
  това е съвет .. не е налагане .. и аз самата съм била мн крайна и не мн толерантна към хората наоколо, но ти виждам имаш какво да развиеш и изчистиш .. както повече от нас ..
  благодаря ти за хубавите клипчета :)
  няма граници на човешкото любопитство и стремеж за индивидуалност, помисли :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: