Учи СВОБОДЕН


„Учи Свободен“ е диск със свободен софтуер за българските училища. Свободния софтуер, и този диск в частност, предлагат определени предимства не само за образованието, а и за много други сфери и дейности. Това е софтуер, създаден от общността за общността, затова договорът му на ползване и функционалността на отделните програми възможно най-добре защитават интересите на потребителите. Дискът добавя към предимствата на тези програми и други, специфични само за този проект:

 • подбор от качествени програми включващи всички основни дейности. По този начин ви се спестява изтеглянето на всяка от тях от Интернет и свързаните с това главоболия и загуба на време. Вашите компютри може да се превърнат в пълноценно място за работа, творчество и забавление. 
 • образователни игри – на диска има включени над 80 образователни игри. Те помагат на най-малките да опознаят компютъра и да се научат да ползват клавиатурата и мишката, а на по-големите са едно полезно допълнение за усвояването и осмислянето на учебния материал. Включените образователни програми представляват една алтернатива на изпълнените с насилие компютърни игри, и показват че децата може да се забавляват с компютъра и в същото време да имат полза от това. В допълнение ще намерите и чудесна рисувална програма за деца, която малките ще харесат от първия миг.
 • на български – повечето програми на диска са на български език веднага след инсталацията, без нужда от допълнителни настройки. Помощната информация на част от тях – също. Където това е необходимо, заедно с програмите автоматично се инсталира правописна проверка и сричкопренасяне на български. Каталогът на диска и всички придружаващи материали са също на български.
 • ръководства и статии за програмите включени в диска, както и за различни програмни езици и технологии – на ясен и достъпен български език.
 • автоматичен инсталатор който позволява да инсталирате всички програми от диска или подбрана част от тях автоматично, без допълнителна намеса. Това е голямо улеснение когато се налага да се инсталират много програми наведнъж, и особено ако това трябва да се направи на множество компютри. Друго предимство е, че дори най-неопитните потребители могат да се справят – след няколко щраквания на мишката и отговор на стандартни въпроси в инсталатора (който е на български език, и всички въпроси имат имат отговор по подразбиране) програмите са инсталирани и готови за работа.
 • допълнителни настройки – когато се ползва автоматичния инсталатор, заедно с програмите се инсталират и стандартни настройки, специфични за България, така че всичко да е готово за работа веднага след инсталацията. Това ви спестява главоболията по настройката на всеки компютър и всяка програма поотделно, и търсенето на най-оптимална такава. Друго предимство е че всички компютри ползващи диска ще са настроени по един и същ начин, което е голямо улеснение за потребителите.
 • един диск – всичко това е събрано на един диск, което многократно улеснява разпространението и инсталирането на програмите. Това е възможно единствено благодарение на факта че диска съдържа само свободен софтуер.
 • възможност за разпространение – всички програми на диска са публикувани под свободен договор за ползване. Това позволява не само да бъдат инсталирани и ползвани безплатно, но и да бъдат разпространявани без ограничения, както и модифицирани ако е нужно. Забравете за ограниченията които имате при комерсиалните програми, както и за опасностите и неудобствата от употребата на нелицензиран софтуер. Тук имате всичко най-добро от двата свята. Това е възможно отново благодарение на условията на ползване на свободния софтуер.
 • бъдещо развитие – проекта „Учи Свободен“ ще се развива независимо дали вие изберете да го ползвате във вашата организация. Нови програми, ръководства, ресурси и възможности ще бъдат добавяни непрекъснато. Ако изберете да го ползвате, всички тези подобрения ще бъдат автоматично достъпни и за вас.
 • гарантирано бъдеще – само свободния софтуер може да ви гарантира, че програмите ще продължат да бъдат свободни за инсталиране и ползване и в бъдеще, че ще бъдат развивани, и че ще има възможности за поддръжка. Затова дискът съдържа само свободни програми, за да бъде гарантирана вашата инвестиция в обучение на персонала, в създадени технически решения и помощни материали.
 • ваша версия на диска – ако идеята на дискa ви допада, но включените програми не отговарят напълно на вашите нужди, или имате нужда от допълнителни текстове или настройки, можете да си поръчате ваша версия на диска, която най-пълно да задоволява потребностите ви. Тъй като технологията по създаването му е вече отработена и тествана, и има готови шаблони и инструменти, времето по създаването на такъв диск, както и необходимите инвестиции ще бъдат многократно по-ниски отколкото ако такъв проект се започне от нулата.

Дискът предлага и някои специфични предимства за по-напреднали потребители:

 • клониране и възстановяване – включената на диска програма Clonezilla позволява лесно да направите архивно копие на твърдия диск или дял от него, както и да го копирате на друг компютър. Преинсталиране на компютър, заедно със всички настройки и програми, може да отнеме 15 минути ако ползвате програмата, а инсталиране на друг компютър по подобие на съществуващ вече – половин час. Със сървърния вариант на програмата можете да инсталирате компютрите в цяла компютърна зала директно по мрежата, без да ги отваряте, за времето за инсталиране на един – половин час.
 • отдалечен достъп – с друга от включените програми може да се включите към компютъра на друг потребител за да му помогнете, без да става от своя. Друга възможност е това което се показва на вашия екран да се прожектира автоматично на екраните на компютрите на всички останали потребители от същата мрежа, което е много удобно при презентации и провеждане на компютърни курсове.
 • мрежова прожекция на филми – освен че позволява да гледате всякакви аудио и видео формати без нужда от инсталиране на допълнителни кодеци, включената на диска програма VideoLan позволява да стартирате филм, който е едновременно и синхронно видим на екраните на всички потребители от същата мрежа. Филмът може да бъде синхронно спиран на пауза (например за обяснения и коментари), както и да бъде продължаван, отново синхронно. Това е неоценимо удобство при провеждане на курсове по езици, например, както и при всякакъв вид мултимедийни представяния.
 • допълнителна информация – на диска има много информация за видовете свободни договори за ползване, за авторското право и защо то трябва да бъде зачитано, както и за това кога и при какви условия е уместно да бъдат използвани произведения предмет на чуждо авторско право. Това спомага за ограмотяване на потребителите и за намаляване на нарушенията на Закона за авторското и сродните му права на които сме свидетели в момента, което може да е само в полза както на софтуерния, развлекателния и издателски бизнес, така и на самите потребители.

На DVD дискa е включен и проекта „Учи Свободен с Убунту“, който освен всички изброени по-горе предимства ви предлага още няколко:

 • свободна операционна система – тъй като е базиран на последната версия на Убунту, на компютрите на които се ползва няма да ви е необходим лиценз за Windows.
 • всичко за всекидневни нужди – на диска има много повече програми, покриващи всички всекидневни нужди на средностатистическия потребител. Повечето са на български.
 • предварително конфигуриран – всички програми са настроени за работа, направени са множество специфични настройки и добавки, затрудняващи начинаещите
 • безпроблемна работа – Линукс е известен като по-сигурен и стабилен. Забравете за антивирусни и анти шпионски програми, както и за дефрагментиране. Веднъж добре настроена, системата може да не бъде пипана много дълго време.
 • автоматично обновяване на всички програми – Линукс, за разлика от Windows, позволява заедно с операционната система автоматично да бъдат обновявани и всички инсталирани програми. Това много опростява поддръжката, като в същото време ви позволява да ползвате най-новите възможности на програмите.
 • тестване без инсталиране – това е „жив“ диск, така че може да бъде стартиран и пробван и без да променя нищо на компютъра. Дискът може да бъде използван за графичен достъп до твърдия диск, когато основната операционна система не функционира и компютъра на може да зареди.
 • възможност за инсталиране – много улеснено, на български, качва всички програми и настройките за тях.
 • ваша версия на диска – чрез RemasterSys, включена на диска, можете да го инсталирате, да направите произволни настройки, да добавите или махнете програми, и да генерирате нова версия на диска, която съдържа вашите промени. Всичко това – от интуитивен и прегледен графичен интерфейс. Има и ръководство как да го направите, на достъпен и ясен български език, с много картинки.

Двата проекта по никакъв начин не са обвързани един с друг (освен идейно) – всеки от тях може да бъде инсталиран и използван самостоятелно.

Advertisements

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 15/03/2009, in Култура, Национал and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: