Обобщение – преди и сега


Цялото ни общество се е градяло на това всички да са еднакви – спасявайки се по този начин народа от евентуална „екзекуция“ в социален ,а понякога и в буквалния смисъл. Еднаквостта е поддържана по всякакъв начин – от изискванията към облеклото , поведението , мисленето и най – вече говоренето. Единствената свобода на тези еднакви хора си е оставало шушукането в къщи за новините „отвън“ , някой и друг виц за милиционери и партийни членове. Наблягало се е основно на слуховете и обсъждането на хората от квартала , работата , градът/селото. Клюките са били и си остават основното основното занимание на повечето хора – те са били еднакви и си остават такива . Не са искали да се развиват – всички онези които са ходили и правили нещо различно са били оплювани , клюкарствани и т.н. Но разбира се се оказва , че сред „равните“ има и една прослойка която си е позволявала доста не правдиви неща за това време , тези хора заемащи разни постове из предприятия и др. сдружения , организации почти всички обвързани с партията на някакво ниво.

Манията да се живее в град по възможност по голям е променил облика на страната безвъзвратно , което си пролича много добре сега. Изоставените села , необработваната земя – популацията на циганите (които са винаги „дискриминирани“ и плачещи за помощи). Това е в следствие на тогавашната политика и малоумщината на всички досегашни управляващи + голямата лакомия.

Та да продължа за сегашното ниво на обществото ни – продължава най-желаното нещо да е да си част от някаква група (винаги се гледа да си в групата) , а тези които не са еднакви биват отхвърлени и обругани. На малкото хора които предпочитат това обикновено поемат голяма част от злобата на другите – защото биват приемани за слаби и мачкани през целия живот или поне докато не си отвоюват самостоятелността си. Също така и различните от общата маса биват нарицавани като пропаднали , съмнителни и все в този дух.

Приемствеността в полицията/милицията/ и разни други държавни сигурни организации поддържат старите си навици към малтретиране , подслушване , сплашване и отнемане на правата. По – голямата част слушат музиката (обозначавана с мръзната дума) #чалга#. Това е основната музика в „малцинствата“ (кавичките са за да обозначат , че те вече не са и че са много нагли) и голяма част от „културно“ възвишеното ни общество.

„Стотиците очи , които щом станеш сутрин от леглото , се вторачват подире ти и така те изпращат чак до вечерта. Хора , дето всичко са видели , всичко знаят , от всичко правят изводи и непрекъснато бдят да не би случайно да се отклониш от правия път.“

Из „Момчетата и момичетата“ от Ясен Антонов

Ако искате да прочетете за символите на социализма (и лесно да сравните 20г по късно как продължават да са в главите на много).

Социалистически лозунги и надписи

Advertisements

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 13/03/2008, in Истини, Култура, живот. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: