Автостопа – Hitchhiking и т.н


Има все още хора които използват , чуждата помощ за предвижване от едно място до друго и това не е само в България – това си е в целия свят. В по бедните страни като нашата китна страна се налага дори – защото не рядко липсват финансите за да отидеш на гости на някой свой приятел или нещо друго заради което си тръгнал.

В останалите страни е поддържано това общество от ентусиасти – просто не решили да си вземат своя кола и винаги с идеята и че така могат да стигнат до мястото което искат + преживяванията по пътя.

Лятото разбира се е най – добрия сезон за пътуване по този начин за ходене на море , планина или просто на някъде . Голям процент от хората които пътуват на стоп е точно тогава и за емблематични моменти като July morning , нечий концерт .

Зимата е вече по – проблемно тогава става проблемно ако се наложи да почакаш някой и друг час на стопа , аз самия съм имал такива случаи и не е много приятно , а по лошото е пълната не заинтересованост от страна на каращите. Тука обикновено спират бивши стопаджии (вече с автомобил и понякога доста години изминали от последните им стопове). ТИР-аджиите са също така хората които вземат и разбира се много други тръгнали по работа на някъде. Неделя не е ден в който се препоръчва да се хваща стопа ако имаш избор разбира се , ако ли нямаш рано сутрин е хубаво да започне пътуването защото не се знае кога ще те вземи някой. Може и веднага , но това не става винаги.

За автостопа ако си песимист не го пробвай – ще се отчаеш :) иначе няма нищо лошо в него – макар да съм чувал срам ме е или как да застана там? …. това са неща които не са от значение ако искаш да пробваш или ако си пътуваш така по редовно.

Културното ниво на цялата ни малка общност е лесно да се забележи когато си на стопа – виждал съм „среден пръст“ отправен към мен , присмех и други начини по които се показва простотията на еснафското ни бедно общество (това си е лично мое мнение) , разбира се има и готини хора с които си приказваш без проблем за всякакви теми и си прекарваш добре докато пътуваш.

Не винаги можеш да стигнеш от А до Г подминавайки всички междини точки(градове) . Директния стоп е най – хубавото нещо в стопирането , но не винаги е възможно . Може да спреш на 2-3 , че дори и повече места . Зависи от пътищата които ползваш – колко са натоварени и от къде за къде пътуваш – магистралите и главните пътища са предпочитани!!!

Няколко полезни места из интернет:

http://en.hitchwiki.org

http://www.hitchbase.com

http://www.couchsurfing.com

http://bulgarian.hospitalityclub.org

Уикипедия относно стопа по целия свят

И тука би било добре да се направи така , уви не ми се вижда нещо в близко бъдеще да има някакво развитие.

Pictures: Hitchwiki.org

Music: Turbulence – Notorious The Album [2006] [Reggae]

П.п: На път е писано по време на едно такова връщане към своя дом на стоп – информацита е от създателката му :)

Advertisements

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 27/10/2007, in Интересни, Култура, Непознатото, живот and tagged , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Вече съм вземала на стоп – една възрастна жена по пътя до съседния град от един селски разклон. Зарадвах се на нейната радост. Но иначе съм се замисляла над този въпрос… мисля, че много от шофьорите се страхуват да вземат стопаджии от съображения за личната си сигурност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: