Скитникът между звездите


Отбрани откъси от „Скитникът между звездите“ от Джек Лондон

„Краката и са хубави , очите и са хубави , прегръдката и рай , чарът и е властен далече над всеки друг чар , който някога е заслепявал мъжа ; и както полюсът притегля стрелката на компаса , точно така тя притегля мъжа ………..

Не убивай – „дрън – дрън“ ! Утре сутринта ще ме убият ! Не убивай – „дрън – дрън“ …
Питам Ви : с какво е по – изискан моралът който се проповядва днес , от онзи , който е бил проповядван от Христа , от Буда , от Сократ и Платон , от Конфуций и който да е бил авторът на „Махабхарта“ ? Боже господи преди петдесет хиляди години в нашите тотемни семейства жените ни бяха по – чисти , семейните и груповите ни отношения по – строги и честни.
Трябва да кажа , че моралът , който сме упражнявали в онези прастари дни , е бил по – изискан , отколкото практикуваният днес . Не бързайте да отхвърлите тази мисъл! Помислете за нашия детски труд , за подкупността на нашата полиция , за политическата ни корупция , за фалшифицирането на храните и за нашата робия на дъщерите на бедните. Когато съм бил Син на планината , Син на бика , проституцията не е била позната . Ние бяхме чисти , казвам ВИ . Ние и насън не сме си помисляли . Да , така са чисти днес всичките други животни . Трябвало е да се появи човекът с неговото въображение , с неговите умения , за да изобрети смъртните грехове . Другите животни не са способни да грешат .
Хвърлям набързо поглед назад към многото си живота , по много времена , на много места . Никога не съм познавал жестокост по – ужасна от нашата система на затворите днес . Казах ви , че съм изтърпявал наказания в усмирителна риза и в единочка през първото десетилетие на двадесети век след Христа . В стари вреена ние наказвахме сурово и убивахме твърдо . Правехме го защото така желаехме – по – прищявка , ако щете . Но не бяхме лицемери . Ние не призовавахме печата , църквата и университета да потвърдят предумишлената ни жестокост . Искахмели да направим нещо , отивахме и го правехме , честно и открито , честно и открито пред лицето на всички укори и порицания , и не се криехме зад полите на учени икономисти и буржоазни философи , нито зад полите на платени проповедници , професори и редактори. ……..

Ясна ми е неприкритата му язвителност , когато е хързулнал на репортерите преднамерената глупост , която те сметнали за неволна . Оказва се , че последната сутрин , след като закусил и му облекли ризата без яка , репортерите се събрали в килията да чуят последните му думи и го попитали какви са възгледите му за смъртното наказание.
(Кой може да каже , че имаме повече от най – тъничък слой лустро върху грубата си диващина , щом група живи хора могат да зададат такъв въпрос на човек пред прага на смъртта и когото ще видят да умира ? )
Но Джейк винаги бе имал платен отговор.
– Господи – казал той , – надявам се да доживея да видя деня , когато смъртното наказание ще бъде отменено. …………..

Духовникът пак изяви желанието си да бъде с мен до края . Бедничкият , защо да му откажа тази утеха ? Съгласих се и сега той изглежда съвсем доволен . Такива дреболии правят някой хора щастливи ! …
С това приключвам . Мога само да повторя думите си . Смърт няма . Животът е дух , а духът не умира . Само плътта умира и отминава , вечно напред с изпълнилия я химически фермент , вечно гъвкава , вечно кристализираща , само за да се стопи в един поток и наново да кристализира в нови , различни форми , които са преходни и пак се стопяват в този поток . Само духът остава и продължава да се изгражда чрез последователни и безкрайни превъплъщения , като се изкачва нагоре , към светлината . Какъв ли ще бъда , когато заживея отново ? Интересно . Интересно ….

Музика – Rob Costlow – Solo Piano : Woods of Chaos , страхотно соло на пиано .

Advertisements

About slideworld

Just a man. https://slideworld.wordpress.com/ http://prikazki.org/ http://facebook.com/prikazki.org/

Posted on 03/02/2007, in Непознатото, живот. Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. И на мен много чессто ми се налага да споря с мои познати и дори приятели за смъртното наказание… Аз категорично съм против. Никой не може да си приписва божественото право да наказва! Май пак ще стигнем до Металика и „Не съди, за да не бъдеш съден“. Другите ми аргументи бледнеят пред този. И още… на човешкия мозък не е дадено да проумее необятността на Вселената и пространството, та какво остава за правото да решава: този да – този не!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: